De Jack Russell Terriër

Geschiedenis
De Jack Russell terriër is een Engelse terriër dat bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër. De naam ‘Russell’ dankt deze hond aan Dominee John Russell met de bijnaam Jack. Deze dominee woonde in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland. Toendertijd werden terriers veel gebruikt om op allerlei wild te jagen. Dominee Russell was een man die op vossen  jaagde en had daarbij een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Hiermee wordt bedoeld dat de hond de vos uit zijn hol moest jagen zonder het te doden. Hij heeft vond het belangrijk dat de terrier dit goed kon, belangrijker dan het uiterlijk van de hond. Nu nog, ruim een eeuw later,  wordt de Jack Russell Terrier nog steeds gebruikt voor de jacht op vossen in Engeland maar ook voor jacht op andere dieren.

De Jack Russell van nu
De Jack Russell Terriër wordt in Nederland heden ten dagen volop gefokt. Door minder selectieve kruisingen en kruisingen met andere (terriër)rassen is de afgelopen jaren een hond ontstaan in vele varianten. Zo zijn er Jack Russells die er uitzien als een teckel met vlekken en er zijn Jack Russells die daar totaal niet op lijken. Deze honden lijken helemaal niet op de ‘werkende’ terriers van vroeger.  Sommige mensen zeggen dat Jack Russells geen echte rashonden zijn, en er daarom op allerlei manieren uit mogen zien. Het klopt dat het heel lang duurde voordat er officiele stambomen voor Jack Russell terriers waren, maar het is goed om te weten dat juist de jagers vroeger heel goed naar honden keken voordat er mee gefokt werd en wel degelijk wisten welke ouderhonden een nestje moesten krijgen om de jachteigenschappen goed door te geven. Deze jagers hadden echter geen zin om hun honden te showen omdatz e bang waren dat er dan te veel naar het uiterlijk en te weinig naar  de jachteigenschappen van de hond gekeken werd. Maar een Jack Russell die niet goed gebouwd was, of niet gezond, daar werd echt niet mee gefokt. Toen de hond heel populair werd kwam daar helaas een einde aan.

Van doggydance tot behendigheid
Binnenshuis is de Jack Russell een gezellige en vrolijke hond, die lekker bij de mensen op schoot wil zitten of er gewoon bij wil zijn. Deze hond is zeer trouw aan zijn baasje(s) en kan  goed met kinderen overweg, zeker als ze hiermee zijn opgegroeid. De meeste Jack Russell’s zijn actief en bijna  niet moe te krijgen. Belangrijk is dan ook dat deze hond veel bezig gehouden wordt zowel geestelijk als lichamelijk. Hij neemt dan ook geen genoegen met een blokje om. Een hond die zich buiten niet uit kan leven zal dit binnen gaan doen! De Jack Russell is door zijn actieve houding overal voor in van doggydance tot behendigheid spelenderwijs kan deze hond snel leren wat er van hem wordt verwacht.    

Een grote hond in een kleine verpakking
Het algemeen voorkomen van de Jack Russell is een levendige en lenige hond gebouwd op snelheid. Dit vriendelijke hondje mag niet onderschat worden. Hij wordt niet voor niets ‘een grote hond in een kleine verpakking’ genoemd. Ook voor de grote hond aan de overkant is hij niet bang. De Jack Russell is zeer waaks aangelegd en zal regelmatig blaffen. Ook houdt de Jack Russell van graven. Een kleine pup graaft een klein gaatje maar een volwassen Jack Russell kan de tuin omtoveren tot een kleine zandafgraving!

Aanleg om te jagen  
Buiten is de Jack Russell een echte jachthond. Zij hebben vaak een natuurlijke drang en aanleg om te jagen. Zij zullen achter alles aanzitten wat haar of veren heeft. Dat kan een muis of een rat zijn maar ook de kat van de buren. Wat ze te pakken krijgen zullen zij vaak proberen te doden. Dit jagen is na een gedegen opvoeding natuurlijk wel binnen de perken te houden maar het zit wel in het karakter van de Jack Russell.

Een hond met karakter
Uit alles blijkt dat de Jack Russell een echte karakterhond is. Jack Russell bezitters zullen het nodige denkwerk moeten verrichten om deze hond een stap voor te blijven. Jack Russells kunnen erg eigenwijs zijn maar ook zeer pienter. Zij vereisen een zeer consequente opvoeding. Bepaalde gedragingen van een jong hondje zijn misschien wel leuk maar niet meer als ze volwassen zijn en probeer het er dan maar eens uit te krijgen.  

Drie verschillende vachtvariëteiten
De Jack Russell komt voor in drie verschillende vachtvariëteiten: de gladhaar, de broken coat en de ruwhaar. De broken coat zit tussen de glad- en de ruwhaar in. Bezitters van een ruwharige Jack Russell moeten de vacht een aantal keer per jaar (laten) plukken door een trimmer. Op het moment worden er Jack Russells in allerlei kleuren te koop aangeboden. Genetisch is het onmogelijk een “Black and Tan” Jack Russell te fokken uit echte Jack Russell ouders. In dit geval bezitten mensen een rasechte kruising! Volgens de rasstandaard moet een Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn met bruine, zwarte en/of driekleur aftekeningen. Wit en wit lemon mag ook.    

Erfelijke afwijkingen
Patella Luxatie is een aandoening die bij veel kleine terriër rassen voorkomt. Bij een Patella Luxatie raakt de knieschijf buiten zijn normale spoor en komt in de meeste gevallen aan de binnenkant en in andere gevallen aan de buitenkant van het kniegewricht terecht. Als mensen een pup kopen via de pupinfo van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër (NVJRT) zijn beide ouderdieren onderzocht op Patella Luxatie. Ook moeten beide ouderdieren jaarlijks zijn getest op erfelijke oogafwijkingen. Zij moeten van beide vrij zijn.

Leeftijd
Jack Russells kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 tot 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De aanschaf van een Jack Russell is dus meestal een contract voor een langere termijn.

 

 

Laat u goed informeren

Laat je van tevoren goed informeren over de aanschaf van een Jack Russell terriër. Ga naar een vertrouwde  fokker, via de rasvereniging, en niet zomaar iemand die zegt dat hij Jack Russells fokt!
Sommige van deze ‘fokkers’ spellen zelfs de rasnaam niet goed! Eenmaal bij een fokker aangekomen moet je letten op de manier hoe de pups gehuisvest zijn. Of het schoon en netjes is en of je de juiste papieren meekrijgt. Dit zijn: een inentingsboekje waarin staat wanneer de pup is geënt en ontwormd en wat zijn chipnummer is. En niet te vergeten een koopovereenkomst.

DE  officiële STAMBOOM van de Raad van Beheer krijgt u meteen mee, een bijbehorend registratie bewijs wordt nagestuurd door deze instantie.

Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër 

De NVJRT is de officiële rasvereniging voor de Jack Russell Terriër. In 2000 toegetreden als lid van de vereniging Raad van Beheer. De NVJRT geeft jaarlijks vijf keer een clubblad uit en organiseert o.a. clubmatches, wandelingen en races. Ook voor vragen met betrekking tot alles over het ras kan men bij de NVJRT terecht.  Door lid te zijn van een rasvereniging steunt u het ras.

www.nvjrt.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.