Wat is MPP?
Membrana pupillaris persistens ( MPP: bloedvatrestjes van voor de geboorte)
MPP is een vrij zelden voorkomende, aangeboren oogafwijking. Als gevolg van een storing in de ontwikkeling blijven er restjes achter van het embryonale lensvaatnetje dat voor de geboorte de voorzijde van de lens van voedingsstoffen moest voorzien. 
Wat zijn de verschijnselen?
MPP komt in vele vormen voor. Bij de lichtste vormen blijven er kleine pigmentklontjes achter op de voorkant van de lens of tegen de binnenkant van het hoornvlies. Ook kunnen er zich draadjes bevinden op het oppervlak van de iris (regenboogvlies). Deze draadjes kunnen ook oversteken over de pupil of naar de voorkant van de lens of naar de binnenzijde van het hoornvlies. Er kan zelfs een soort spinnenweb of vliesje in het oog van overblijven. Als de resten verbonden zijn met de binnenzijde van het hoornvlies kunnen zij daarin witte littekens veroorzaken. Het lijkt dan of de patiënt op pup leeftijd een beschadiging aan het oog heeft gekregen. Als de resten tegen de voorzijde van de lens blijven zitten, kunnen zij daar grauwe staar of cataract veroorzaken. Soms gaat MPP ook gepaard met andere oogafwijkingen, zoals microphthalmie (aangeboren, te kleine oogbol) of netvliesafwijkingen.
 
Wat is er aan te doen?
Een behandeling is vrijwel nooit noodzakelijk. Een heel enkele keer is operatieve verwijdering nuttig.
 
Wat is de oorzaak?
MPP wordt veroorzaakt doordat, tijdens het laatste deel van de dracht, een stoornis in de resorptie (afbraak) van het embryonale vaatstelseltje aan de voorzijde van de lens optreedt. Bij een aantal rassen is de afwijking erfelijk bepaald. 
 
Hoe kan het voorkomen worden? 
Honden met ernstige vormen  van MPP kunnen beter worden uitgesloten  van de fokkerij. Bij sommige rassen heeft de afwijking zich al zeer sterk door het ras verbreid. Bij dergelijke rassen zal men voorlopig niet veel anders kunnen doen dan bij de selectie alleen honden met lichte vormen van MPP te gebruiken en dan nog zo min mogelijk.

De  uitslag MPP-Iris wordt sinds september 2016 omschreven op het ECVO formulier als:
MPP-Iris Niet Vrij
Met “MPP-Iris Niet Vrij” mag gefokt worden als het andere ouder dier hier “Vrij” van is.
Met de ernstiger vormen, zoals MPP -Lens en MPP -Cornea en MPP -lamina mag niet gefokt worden.
Bij twee verschillende ooguitslagen Vrij en Niet Vrij kunt u naar het ECVO oog-panel, tenminste 3 oogpanelleden moeten dan constateren dat de hond geen ernstigere vorm van ‘MPP-Iris’ heeft. Pas dan wordt de uitslag ‘MPP-Iris Niet Vrij’ verwijderd.
Eens per jaar worden de aantallen in een statistiek gepubliceerd in het clubblad en op de website.

 
Panel-onderzoek kunt u aanvragen via  het secretariaat, of bij een van de oogpanel leden, zie lijst ECVO-oogpanelleden. 
 
Bron: Dierenkliniek Wagenrenk, met dank aan dr. Stades.