Met dank aan Helmi Mutter


Uitgaande van de oerhond, de wolf, zou een hond twee maal per jaar moeten verharen. In de winter bij kou heeft de hond een dikke wintervacht, terwijl de hond in de zomer de dunnere zomervacht heeft. Ook het klimaat heeft invloed op de structuur van de vacht. Het verharen van iedere hond heeft te maken met temperatuur en licht.
Daar de mens de hond als gebruiks en huisdier is gaan houden, gaat deze stelling in sommige gevallen niet meer op. Een hond uit het hoge noorden zou qua vacht niet kunnen aarden in Afrika en andersom evenmin. De manier waarop de hond gehouden wordt, in huis of in de kennel, heeft dus duidelijk te maken met de verharing en de mate waarin de hond verhaart.

Door de eeuwen heen heeft de mens verschillende rassen "gecreëerd". Daardoor zijn er verschillende vachttypen ontstaan. Gladhaar, ruwhaar, krul en kroeshaar, zijdehaar, langhaar, vilthaar en zelfs honden zonder haar (denk maar aan de Mexicaanse Naakthond). Voor ieder ras bestaat er een rasstandaard. Daarin staat vermeld hoe de beharing behoort te zijn. Bij de Parson Jack Russell Terriër en Jack Russell Terriër is dat gladhaar, brokencoat of ruwhaar. Brokencoat is een gladde, dichte ondervacht met als bovenvacht langer stug haar, vooral op de rug, wat meestal 2x per jaar makkelijk te trimmen is.

Plukken
Bij het trimmen (plukken) van de vacht werk je het gemakkelijkst van voor naar achteren. Je houdt het gedeelte van de huid dat je wil plukken met de ene hand
strak, terwijl men met de andere hand wat haar (kleine plukjes tegelijk) tussen duim en wijsvinger neemt. Met een draaiende beweging (alsof je aardappels pit) geef je korte rukjes. Werk met de haarrichting mee. Wanneer het haar goed rijp is, voelt de hond er niets van en vindt het vaak zelfs prettig.

Rubberen geldtellers
Bij de kantoorboekhandel of sommige dierenspeciaalzaken zijn zogenoemde geldtellers te koop. Dit zijn rubber dopjes met noppen die je om duim en wijsvinger kunt doen. Ze bestaan in verschillende maten en werken prima. Ook kan een trimmes gebruikt worden. Uiteraard geen scherp trimmes, dit zou de haren afsnijden en dat is niet de bedoeling, daar het dode haar er in zijn geheel uit moet!
Bij de gladharige hond kan tijdens zo'n ruiperiode een rubber roskam of een rubber handschoen uitkomst bieden. Begin al vroeg met het plukken van de ruwhaar, dit komt later de vacht ten goede. Begin ook vroegtijdig de hond te wennen om op een tafel te staan en gekamd te worden, zeker als u van plan bent om de hond zelf te plukken. Dit voorkomt worstelpartijen met een onwillige hond, wat op zich rampzalig is voor beide partijen. Leg op de tafel een rubber matje om uitglijden te voorkomen. Het verdient aanbeveling te werken met een tafel om onnodig bukken te voorkomen. Ook staat de hond vaak rustiger op een tafel.
En komt u er niet uit, naar de trimsalon!

hondtrimTrimschema
1. De rug wordt geheel glad geplukt met duim en wijsvinger, lukt dit niet dan kunt U gebruik maken van een (niet scherp) trimmes.

2. De hals, voorborst en schouders geheel glad plukken.

3. Het hoofd moet glad worden geplukt. Laat wat baard en wenkbrauw staan.

4. De oren worden aan de binnen en buitenzijde geheel glad geplukt. De oorranden worden bijgeknipt.

5. De staart glad plukken. Lukt dit niet dan kunt U de efileerschaar gebruiken (doe dit echter niet vlak voor een show!). Bij een te kort gecoupeerde staart, het puntje wat langer houden.

6. Aan voor en achterbenen lange haren wegplukken. Let vooral op de "voorknie", omdat daar meestal wat meer haar zit. De benen moeten geheel glad worden, zonder vlag of ander behang.

7. De voetjes worden rond geknipt en de haartjes tussen de zooltjes worden weggeknipt. De Jack Russell Terriër heeft een gesloten kattevoet.

8. Van de buik worden alle uitstekende haren weggeplukt.

9. Tenslotte moeten wenkbrauwen en snor wat gefatsoeneerd worden.